Archnet
05 Ιούνιος 2020, 15:39:49 *
Καλώς ορίσατε, Επισκέπτης. Παρακαλούμε συνδεθείτε ή εγγραφείτε.

Σύνδεση με όνομα, κωδικό και διάρκεια σύνδεσης
Νέα: SMF - Just Installed!
 
   Αρχική   Βοήθεια Αναζήτηση Ημερολόγιο Σύνδεση Εγγραφή  
Σελίδες: 1 [2]   Κάτω
  Εκτύπωση  
Αποστολέας Θέμα: ΚΑΤΑΡΓΗΣΗ ΕΛΑΧΙΣΤΩΝ ΑΜΟΙΒΩΝ  (Αναγνώστηκε 12429 φορές)
Ηλίας Παπαγεωργίου
Global Moderator
Hero Member
*****
Αποσυνδεδεμένος Αποσυνδεδεμένος

Μηνύματα: 301


hlipap@teemail.gr


WWW
« Απάντηση #15 στις: 01 Φεβρουάριος 2011, 23:55:44 »
ΑπάντησηΑπάντηση

Κείμενο Υπογραφών εκλεγμένων μηχανικών ενάντια στην κατάργηση των ελάχιστων αμοιβών και τη στάση του ΤΕΕ
ΝΑ ΑΠΟΣΥΡΘΕΙ ΤΟ ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΑΤΑΡΓΗΣΗ ΤΩΝ ΑΜΟΙΒΩΝ
Ο ΑΓΩΝΑΣ ΣΤΑ ΧΕΡΙΑ ΤΩΝ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΚΑΙ ΑΥΤΟΑΠΑΣΧΟΛΟΥΜΕΝΩΝ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ

   1.
      Το νομοσχέδιο «για το άνοιγμα των κλειστών επαγγελμάτων» στέλνει τους συναδέλφους αυτοαπασχολούμενους μηχανικούς κάτω από το όριο επιβίωσης και ταυτόχρονα αποτελεί για τους μισθωτούς μηχανικούς αιτία για περαιτέρω συρρίκνωσης μισθών και δικαιωμάτων. Η κατάργηση του κώδικα ελάχιστων αμοιβών και της διαδικασίας κατάθεσης της αμοιβής του μηχανικού ως όρου για την έκδοση της οικοδομικής άδειας, σημαίνει ότι καταργείται κάθε διασφάλιση για την αμοιβή της εργασίας του μηχανικού. Η κίνηση αυτή στοχεύει στη μείωση του κόστους εργασίας σε όλα τα επίπεδα και θα ωφελήσει μόνο τις τράπεζες και τις μεγάλες κατασκευαστικές και μελετητικές εταιρείες. Η απελευθέρωση των αμοιβών και η έκθεση στον αυθαίρετο ανταγωνισμό θα αφήσει τους αυτοαπασχολούμενους μηχανικούς έρμαιο στην εκμετάλλευση των μεγάλων μελετητικών γραφείων και του εργοληπτικού κεφαλαίου. Επιπλέον, θα αποχαλινώσει την επίθεση των τεχνικών εταιρειών, στους μισθούς και τα εργασιακά δικαιώματα απέναντι σε χιλιάδες μηχανικούς, αποφοίτους ΤΕΙ, ΙΕΚ κλπ, που εργάζονται σε αυτές, με το πρόσχημα οι εταιρείες να γίνουν πιο «ανταγωνιστικές».
   2.
      Η «απελευθέρωση των επαγγελμάτων», αποτελεί εδώ και δυο τουλάχιστον δεκαετίες πάγιο στόχο των δυνάμεων του κεφαλαίου και της ΕΕ, καθώς και «όρο» της πολιτικής του Μνημονίου, όρος μάλιστα ψευδεπίγραφος σε επαγγέλματα απολύτως ανοικτά όπως των μηχανικών. Κατά πρόσφατη άλλωστε διευκρίνιση και του πρωθυπουργού, αποτελεί προεκλογική δέσμευση της κυβέρνησης και αδιαπραγμάτευτη πολιτική της επιλογή. Βέβαια, στην κατεύθυνση της «απελευθέρωσης» του επαγγέλματος του μηχανικού οι τελευταίες κυβερνήσεις έχουν αναλάβει σημαντικές πρωτοβουλίες, όπως η αποσύνδεση πτυχίου – επαγγέλματος (μέσω των οδηγιών της ΕΕ), η ιδιωτικοποίηση των Δημοσίων Έργων και η συγκέντρωση του τεχνικού έργου σε λίγους κατασκευαστικούς ομίλους. Η πολιτική αυτή όχι μόνο δεν έφερε τίποτε θετικό για τους εργαζόμενους μηχανικούς, αλλά αντίθετα αποτέλεσε σημαντικό μοχλό για τη δραματική χειροτέρευση της θέσης τους.
   3.
      Το ν/σ αποτελεί συνέχεια της πολιτικής της Κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ, της Ε.Ε. και του ΔΝΤ, μιας πολιτικής που στοχεύει στη συντριβή οικονομικών, εργασιακών, θεσμικών δικαιωμάτων των εργαζομένων, στην κινεζοποίηση της ελληνικής κοινωνίας. Την πολιτική αυτή κατεύθυνση πλαισιώνουν:

        * η ουσιαστική κατάργηση των συλλογικών συμβάσεων εργασίας στον ιδιωτικό τομέα
        * η σημαντική μείωση των μισθών στον δημόσιο τομέα
        * η αύξηση της ανεργίας στον κλάδο
        * η υπονόμευση του δικαιώματος στην κοινωνική ασφάλιση
        * η φορολογική ληστεία

   4.
      Απέναντι σε αυτή την εξέλιξη η διοίκηση του ΤΕΕ ευθυγραμμίζεται απόλυτα με τις κυβερνητικές επιλογές και το μόνο για το οποίο κόπτεται είναι η εξασφάλιση των εισφορών υπέρ του ΤΕΕ και του ΤΣΜΕΔΕ από αμοιβές που ουσιαστικά δεν θα καταβάλλονται. Διευκολύνει την ψήφιση του ν/σ, παζαρεύοντας με την κυβέρνηση την προπτική να γίνει το ΤΕΕ ο φορέας πιστοποίησης όλων των τεχνικών επαγγελμάτων, με επιβολή συνεχών εξετάσεων και κατάργηση των επαγγελματικών μας δικαιωμάτων, όπως εξάλλου ήδη γίνεται με τους φραγμούς που τίθενται για την διενέργεια ενεργειακών επιθεωρήσεων βάσει του ΚΕΝΑΚ. Επιπλέον, με αποκλειστική ευθύνη της διοίκησης του ΤΕΕ συνεχίζεται η αποψίλωση των υπηρεσιών εξυπηρέτησης των μηχανικών με τις εκατοντάδες απολύσεις συμβασιούχων και τον καθημερινό εξευτελισμό των συναλλασσόμενων με το ΤΣΜΕΔΕ συναδέλφων.
   5.
      Μπροστά σε αυτή την κανιβαλική επίθεση δεν μας αντιστοιχεί ο ρόλος που αναλαμβάνει η διοίκηση του ΤΕΕ, ρόλο επαίτη που ζητά από το κράτος να επιταχύνει την ανάπτυξη με ΕΣΠΑ, ΣΔΙΤ, συμβάσεις παραχώρησης και fast track. Εμείς οι μηχανικοί θέλουμε να διεκδικήσουμε με αγωνιστικό τρόπο την αξιοπρέπεια, τη δουλειά, την κοινωνική ασφάλιση, ως εργαζόμενοι που αξιοποιούν την επιστημονική τους γνώση για λογαριασμό της κοινωνίας και όχι του κέρδους. Γιατί η κατάρρευση του συστήματος των αμοιβών και η περαιτέρω απελευθέρωση του ανταγωνισμού θα ευτελίσει το επίπεδο μελετών και επιβλέψεων, πράγμα που τελικά επιστρέφει στο κοινωνικό σύνολο. Φαινόμενα όπως η κατάρρευση κτηρίων στους σεισμούς, εργατικά ατυχήματα, περιβαλλοντικά εγκλήματα, πολεοδομικές αυθαιρεσίες θα είναι πλέον ο κανόνας.

Καλούμε όλους τους συναδέλφους να διαλέξουν την αγωνιστική διέξοδο, στον πόλεμο που κυρήχτηκε ενάντια στην εργασία και τα δικαιώματα μας. Η πολιτική της κυβέρνηση προσπαθεί να στρέψει τη μια κοινωνική ομάδα απέναντι στην άλλη, στην πραγματικότητα όμως μας πλήττει όλους από κοινού. Αυτοαπασχολούμενοι, μισθωτοί του ιδιωτικού τομέα, δημόσιοι υπάλληλοι και άνεργοι, πρέπει όλοι μαζί να πάρουμε την κατάσταση στα χέρια μας, βάζοντας στο στόχαστρο όχι μόνο την αντιλαϊκή πολιτική, αλλά και τα παπαγαλάκια της στον κλάδο.
Δηλώνουμε δημόσια ότι την Τρίτη 1η Φλεβάρη 2011 θα παραστούμε στη συνεδρίαση της Διοικούσας Επιτροπής του ΤΕΕ αξιώνοντας:

        * την απόσυρση του νομοσχεδίου για την κατάργηση του "κώδικα αμοιβών"
        * την άμεση αποχώρηση του ΤΕΕ από τον «διάλογο» της κυβέρνησης για το επίμαχο νομοσχέδιο
        * την ανάκληση όλων των συναδέλφων μελών του ΤΕΕ, από όλες τις επιτροπές αξιολόγησης στους διαγωνισμούς του δημοσίου

Καλούμε όλους τους μηχανικούς, σε ανοιχτή γενική συνέλευση στο Κτήριο Γκίνη στο ΕΜΠ, την Πέμπτη 3 Φλεβάρη 2011 στις 7μμ, για να επεκτείνουμε και να συντονίσουμε τη δράση μας με συλλόγους και σωματεία μηχανικών, αλλά και με άλλους κλάδους που πλήττονται από το επίμαχο ν/σ.
Καλούμε όλους τους μηχανικούς σε όλη την Ελλάδα σε ανοιχτές γενικές συνελεύσεις στα κατά τόπους γραφεία του ΤΕΕ, την ίδια μέρα και ώρα.

Για να δείτε το κείμενο και τις 100 υπογραφές συναδέλφων δείτε εδώ
http://syspeirosiaristeronmihanikon.blogspot.com/2011/01/blog-post_31.html#more
Καταγράφηκε

ΑΜΤ 96029
Ανδρέας Μαριάτος
Honor Member
Sr. Member
**
Αποσυνδεδεμένος Αποσυνδεδεμένος

Μηνύματα: 142« Απάντηση #16 στις: 07 Φεβρουάριος 2011, 09:42:47 »
ΑπάντησηΑπάντηση


Το pdf από το τελευταίο Δελτίο ΤΕΕ.

Θα κινηθεί το ΤΕΕ ενάντια στην επιτροπή ανταγωνισμού ή απλά ο πρόεδρος το κάνει γαργάρα;
Καταγράφηκε
eeliopoulou
Honor Member
Newbie
**
Αποσυνδεδεμένος Αποσυνδεδεμένος

Μηνύματα: 4


« Απάντηση #17 στις: 05 Απρίλιος 2011, 22:19:54 »
ΑπάντησηΑπάντηση

....για την έκδοση οικοδομικής άδειας για ανέγερση κατοικιών προσφέρουμε εκπτώσεις που φθάνουν έως και 40% επί των σημερινών ελαχίστων αμοιβών μηχανικού. Καλέστε δωρεάν στο 800 300 3075!!!!!!

http://www.e-adeia.gr/adeia40.htm
Καταγράφηκε

Ευτυχία Ηλιοπούλου
Πάνος Τούρλας
Global Moderator
Full Member
*****
Αποσυνδεδεμένος Αποσυνδεδεμένος

Μηνύματα: 43« Απάντηση #18 στις: 06 Απρίλιος 2011, 08:41:25 »
ΑπάντησηΑπάντηση

Ξέρουμε τι νομική βαρύτητα έχει ένα τέτοιο ψήφισμα; Μπορεί να χρησιμοποιηθεί κάπως;
Καταγράφηκε
Ανδρέας Μαριάτος
Honor Member
Sr. Member
**
Αποσυνδεδεμένος Αποσυνδεδεμένος

Μηνύματα: 142« Απάντηση #19 στις: 06 Απρίλιος 2011, 09:10:20 »
ΑπάντησηΑπάντηση

νομίζω οτι πριν την εφαρμογή του νόμου, που γίνεται συνήθως με υπουργικές αποφάσεις, δεν ισχύει η δυνατότητα έκπτωσης.
Στην πολεοδομία πάντως που ρώτησα πριναπό μια βδομάδα δεν τους είχε έρθει οδηγία και εφάρμοζαν το παλαιό καθεστώς.
Καταγράφηκε
Σελίδες: 1 [2]   Πάνω
  Εκτύπωση  
 
Μεταπήδηση σε:  

Powered by MySQL Powered by PHP Powered by SMF 1.1.13 | SMF © 2006-2008, Simple Machines LLC Έγκυρη XHTML 1.0! Έγκυρα CSS!