Archnet
15 Δεκέμβριος 2019, 14:01:07 *
Καλώς ορίσατε, Επισκέπτης. Παρακαλούμε συνδεθείτε ή εγγραφείτε.

Σύνδεση με όνομα, κωδικό και διάρκεια σύνδεσης
Νέα: SMF - Just Installed!
 
   Αρχική   Βοήθεια Αναζήτηση Ημερολόγιο Σύνδεση Εγγραφή  
Σελίδες: [1]   Κάτω
  Εκτύπωση  
Αποστολέας Θέμα: Συζήτηση για τον ΓΟΚ. Πρόταση αρχιτεκτονικής αναμόρφωσης με βάση τον ογκο  (Αναγνώστηκε 4348 φορές)
Ηλίας Παπαγεωργίου
Global Moderator
Hero Member
*****
Αποσυνδεδεμένος Αποσυνδεδεμένος

Μηνύματα: 299


hlipap@teemail.gr


« στις: 15 Μάιος 2015, 14:58:11 »
ΑπάντησηΑπάντηση

Στα πλαίσια του μηνιαίου κύκλου συζητήσεων του Δικτύου Μικρών Αρχιτεκτονικών Γραφείων

την

Παρασκευή 12 Ιουνίου
στις 19:30

θα πραγματοποιηθεί συζήτηση με θέμα:

Γενικός Οικοδομικός Κανονισμός.
Πρόταση αρχιτεκτονικής αναμόρφωσης με βάση τον όγκο.

Κύριος εισηγητής: Μαριάτος Ανδρέας

Η συζήτηση θα γίνει στον ΣΑΔΑΣ, Βρυσακίου 15, Μοναστηράκι
Καταγράφηκε

ΑΜΤ 96029
Ανδρέας Μαριάτος
Honor Member
Sr. Member
**
Αποσυνδεδεμένος Αποσυνδεδεμένος

Μηνύματα: 142« Απάντηση #1 στις: 21 Μάιος 2015, 21:22:09 »
ΑπάντησηΑπάντηση


---------  --------- Το πνεύμα της προσέγγισης με τη συμβολή της Τόνιας Κατερίνη:

ΣΥΝΤΟΜΗ ΠΑΘΟΛΟΓΙΑ ΤΟΥ ΓΟΚ / ΝΟΚ
   Η διοίκηση έχει σαφή ρυθμιστικό / κανονιστικό ρόλο την κανονικότητα και γενική οικονομία της πόλης (Πολεοδομικός σχεδιασμός),  την εξειδίκευση στις τοπικές συνθήκες κάθε ενότητας (Αστικός σχεδιασμός) και τη μέριμνα για την ασφάλεια και υγιεινή των κατασκευών (Κτιριοδομικός σχεδιασμός). Κοινό χαρακτηριστικό των μέχρι σήμερα Οικοδομικών κανονισμών αποτελεί η έλλειψη σαφούς ρόλου στο παραπάνω πλαίσιο: πολεοδομικές ρυθμίσεις και ανθρωπομετρικά μεγέθη εμπλέκονται με ζητήματα διεκπεραίωσης (πχ έκδοσης αδειών) με μεθόδους ελέγχου (πχ αυθαιρέτων), με κίνητρα εντάσεως της κερδοφορίας και με άσχετες διατάξεις που απλά βρήκαν χώρο στον ΓΟΚ. Γιγαντώθηκε η πολυπλοκότητα, η γραφειοκρατία και η πολυερμηνεία. Η επακόλουθη εμμονή για τον ορισμό του προβλεπόμενου / παράνομου και το ισοπεδωτικό κυνήγι της λεπτομέρειας κατέστρεψε την αρχιτεκτονική και ποινικοποίησε την παραμικρή χειρονομία του πολίτη σε σχέση με τον χώρο του. Εν μέσω αυτής της σύγχισης, η στόχευση του ΓΟΚ μετακινήθηκε από τη σύνταξη προδιαγραφών για επιστήμονες σε οριζόντια παροχή κινήτρων για υπέρμετρη κερδοφορία.

ΠΡΟΤΑΣΗ
   Ο Κανονισμός ως εργαλείο οφείλει απλά να παρέχει τις συναρτήσεις οι οποίες, τροφοδοτούμενες με τιμές από τα υπερκείμενα επίπεδα σχεδιασμού, εξειδικεύουν στο επίπεδο της ατομικής ιδιοκτησίας τις τοπικές πολιτικές διαχείρισης του χώρου. Δεν είναι Γενικός αλλά Αρχιτεκτονικός και Αειφόρος:

1.   καταργεί το συνοθύλευμα διοικητικών, χωροταξικών, πολεοδομικών και κτιριοδομικών ρυθμίσεων αποκτώντας σαφή ρόλο στα διαφορετικά επίπεδα σχεδιασμού: πεδίο εφαρμογής του είναι μόνο ο σχεδιασμός κτιρίων, δηλαδή ο χώρος ανάμεσα στον αστικό σχεδιασμό και τις εκάστοτε προδιαγραφές των τεχνικών κανονισμών ( ΕΚΩΣ,  ΚΕΝΑΚ, Κτιριοδομικό, Προσβασιμότητα, Πυροπροστασία κλπ ).
2.   Σπάει τον κύκλο αναπαραγωγής της γραφειοκρατίας και διαφθοράς. Είναι λιτός, εύληπτος, με ευκρινείς προδιαγραφές μονοδιάστατα ερμηνευόμενες. Η απλοποίηση της νομοθεσίας επιτρέπει και επιβάλει στον αρχιτέκτονα την ανάληψη της επιστημονικής του ευθύνης.
3.   Ενσωματώνει τις προσκυρωμένες από τη χώρα μας διεθνείς συμβάσεις για την πολιτιστική / αρχιτεκτονική / τοπιακή κληρονομιά, και προστατεύει τον ιδιαίτερο χαρακτήρα των τοπίων και των πόλεων, με την παραμετρική διαχείριση των τοπικών δεδομένων ( ανάγλυφο, κλίμα, ιστορία, παραγωγή).
4.   Αποκλείει οριζόντιες ρυθμίσεις που προσεγγίζουν τη δόμηση από τη σκοπιά της μέγιστης κερδοφορίας πάνω στη γη και στηρίζει τη συμμετοχή του πολίτη στη λήψη αποφάσεων σε επίπεδο γειτονιάς / κοινότητας.
5.   Απελευθερώνει την αρχιτεκτονική δημιουργία και εξασφαλίζει την ελευθερία έκφρασης του πολίτη με την προδιαγραφή μόνο του μέγιστου επιτρεπόμενου κτιριακού όγκου στο οικόπεδο/γήπεδο. Ο ορισμός του όγκου ως ρυθμιστικό μέγεθος, απο-εμπορευματοποιεί τη δόμηση προσεγγίζοντάς την ως διάλογο ιδωτικού και δημοσίου συμφέροντος και όχι ως μέγιστη κερδοφορία πάνω στη γη.
6.   Όπως και οι υπόλοιποι κανονισμοί, επικαιροποιείται διαρκώς βάσει της επιστημονικής και τεχνολογικής προόδου και της κοινωνικής εξέλιξης.

   Σε εφαρμογή των παραπάνω, ο ΑΟΚ έχει τους παρακάτω βασικούς ορισμούς / συναρτήσεις: Ιδεατό Στερεό, Συντελεστής Όγκου (Σ.Ο.), Πραγματοποιούμενος Όγκος (Π.Ο.), Επιφάνεια Δαπέδων (Ε.Δ.), Αποστάσεις Δ, Διαμορφωμένη Στάθμη Εδάφους (Δ.Σ.Ε.).  Από την τροφοδοσία αυτών των συναρτήσεων με τιμές που παρέχει ο υπερκείμενος Αστικός Σχεδιασμός, παράγονται οι τοπικές προδιαγραφές για τα στερεομετρικά χαρακτηριστικά των κτιρίων.

   Αλληλένδετα, επιβάλλεται να ολοκληρωθεί η ριζοσπαστική απλούστευση του τρόπου έκδοσης αδειών με 100% ηλεκτρονική διαδικασία, άμεση επικοινωνία μεταξύ υπηρεσιών για έλεγχο δικαιολογητικών και εγκρίσεων ώστε να καταργηθεί η επαφή του πολίτη με τη διοίκηση. Τέλος οφείλει να εξορθολογιστεί ο τρόπος με τον οποίο η διοίκηση μεριμνά για την τήρηση των διατάξεων με μετατόπιση της στόχευσης από τον έλεγχο της μελέτης ( δηλαδή την εκ των προτέρων αμφισβήτηση της επάρκειας  των μελετητών ) στον έλεγχο της κατασκευής  σε πραγματικό χρόνο ( δηλαδή την πάταξη της αυθαιρεσίας εν τη γενέσει της ).

Για την εφαρμογή του απαιτείται μια σοβαρή αναθεώρηση του τρόπου έκδοσης αδειών με πραγματική απλούστευση, αξιοποίηση των δυνατοτήτων της ηλεκτρονικής διαχείρισης των φακέλων με σωστή προετοιμασία της διοίκησης να υποδεχτεί τις νέες διαδικασίες, ενδυνάμωση του τομέα εξυπηρέτησης , ενημέρωσης , έκδοσης δικαιολογητικών κλπ έναντι των ελεγκτικών μηχανισμών.

Καταγράφηκε
Γκούμας Γιάννης
Honor Member
Jr. Member
**
Αποσυνδεδεμένος Αποσυνδεδεμένος

Μηνύματα: 11


« Απάντηση #2 στις: 26 Μάιος 2015, 22:10:27 »
ΑπάντησηΑπάντηση

Σε σχέση με τις πλάγιες αποστάσεις και από τα όρια και από τυχόν διασπασμένους όγκους, αρκετές φορές δημιουργούν αρκετά προβλήματα, χωρίς λόγο, όταν θα μπορούσε να υπάρχει αστικός σχεδιασμός που να δίνει κατευθύνσεις προσανατολισμού της ογκοπλασίας, σε επίπεδο οικοδομικών τετραγώνων, ή ακόμα καλύτερα συστάδων κτιρίων και γειτονιών.
Τέτοιος σχεδιασμός, γίνεται πυλοτικά σε μερικές ευρωπαϊκές πόλεις, για λόγους βιοκλιματικούς και μικροκλίματος.
Καταγράφηκε
eeliopoulou
Honor Member
Newbie
**
Αποσυνδεδεμένος Αποσυνδεδεμένος

Μηνύματα: 4


« Απάντηση #3 στις: 12 Ιούνιος 2015, 09:44:35 »
ΑπάντησηΑπάντηση

καλημέρα σας,
δυστυχώς εγώ σήμερα δεν θα τα καταφέρω.
μάλλον ο Νίκος θα έρθει.
Καταγράφηκε

Ευτυχία Ηλιοπούλου
Σελίδες: [1]   Πάνω
  Εκτύπωση  
 
Μεταπήδηση σε:  

Powered by MySQL Powered by PHP Powered by SMF 1.1.13 | SMF © 2006-2008, Simple Machines LLC Έγκυρη XHTML 1.0! Έγκυρα CSS!