Archnet
09 Αύγουστος 2020, 01:59:06 *
Καλώς ορίσατε, Επισκέπτης. Παρακαλούμε συνδεθείτε ή εγγραφείτε.

Σύνδεση με όνομα, κωδικό και διάρκεια σύνδεσης
Νέα: SMF - Just Installed!
 
   Αρχική   Βοήθεια Αναζήτηση Ημερολόγιο Σύνδεση Εγγραφή  
Σελίδες: [1]   Κάτω
  Εκτύπωση  
Αποστολέας Θέμα: Προτάσεις  (Αναγνώστηκε 6137 φορές)
Ηλίας Παπαγεωργίου
Global Moderator
Hero Member
*****
Αποσυνδεδεμένος Αποσυνδεδεμένος

Μηνύματα: 301


hlipap@teemail.gr


WWW
« στις: 22 Απρίλιος 2010, 15:46:09 »
ΑπάντησηΑπάντηση

Καλημέρα
Πέρασε ήδη ένας χρόνος απο την ίδρυση του Δικτύου.
Θα ήθελα, με αφορμή αυτό, στην επόμενη ή στις επόμενες συζητήσεις του δικτύου να συζητηθούν πιο διεξοδικά κάποια ζητήματα που αφορούν τη δομή του.
Τα καταγράφω

Πιστεύω πως λείπουν απο το δίκτυο κάποια πράγματα:

-   Ενας σαφής προσδιορισμός,
-   Πλουσιότερο και ευρύτερο περιεχόμενο, καθώς και
-   Η ανάγκη δημόσιας έκφρασης.


Και τα τρία αυτά θέματα δεν μας είναι άγνωστα, αλλά θεωρώ πως οφείλουμε να τους δώσουμε την πρέπουσα σημασία. Εξηγούμαι

Σαφής προσδιορισμός:

  Στο Σαμανιφέστο που (εγώ) πρότεινα, όρισα το δίκτυο ως κάτι που «συνίσταται απο αρχιτέκτονες που βιοπορίζονται επιθυμώντας να ασκούν δημιουργικά την αρχιτεκτονική.»  Πρόκειται για έναν ορισμό, συνειδητά όχι απόλυτο, ο οποίος όμως οφείλει να γίνει σαφέστερος. Ο κύριος λόγος που, εγώ τουλάχιστον, συμμετέχω σε αυτό το δίκτυο είναι για να συζητήσω και να προτείνω λύσεις σε μια κομβική αντίφαση: Στο γεγονός πως κινούμαστε (αρκετοί αρχιτέκτονες) ανάμεσα στην επιβίωση και την επιθυμία να ασκήσουμε δημιουργικά την αρχιτεκτονική. Δυστυχώς, εκλείπει απο τον δημόσιο λόγο περί αρχιτεκτονικής μια τέτοια προσέγγιση, καθώς είναι γεμάτος, είτε από ιλουστρασιόν φωτογραφίες ανέγγιχτων κτιρίων-αντικειμένων, είτε απο έναν ασαφή θεωρητικό λόγο πλήρως αποστασιοποιημένο απο την καθημερινή αρχιτεκτονική πρακτική αλλά και απο την ίδια τη μορφή του δομημένου και αδόμητου περιβάλλοντος της πόλης και της υπαίθρου.
  Για να το πω καλύτερα: Δουλέυω σαν τον μ.... και δυσκολεύομαι να κάνω κάτι αξιόλογο. Θέλω να συζητήσω το πως θα το πετύχω καλύτερα. Θέλω να συζητήσω για τον τρόπο παραγωγής, για το ίδιο το αποτέλεσμα της δουλειάς μου αλλά και για τα θέματα που άπτονται αυτής. Εχω ανάγκη και τα τρία αυτά αντικείμενα. Αν δώσω έμφαση μόνο σε ένα, χάνω το σύνολο. Γίνομαι είτε στεγνός συνδικαλιστής, είτε στυγνός επαγγελματίας, είτε ανέμελος θεωρητικολογούντας.

  Οι λέξεις που χρησιμοποίησα δεν ήταν τυχαίες: Ο Βιο-πορισμός και η Δημι-ουργία. Και οι δύο ορίζουν ένα πλαίσιο αναφοράς.
  Ο βιο-πορισμός θέτει ταυτόχρονα τη θέση μου/μας στην κοινωνία. Δουλεύω για να ζήσω κι αν δεν δουλέψω δεν θα ζήσω. Δεν ασκώ την αρχιτεκτονικη απο χόμπυ, ούτε την ασκούν άλλοι για μένα. Επιθυμώ να αμοίβομαι γι αυτό που κάνω χωρίς να επιβαρύνω κανέναν.
  Η δημι-ουργική άσκηση της αρχιτεκτονικής θέτει το αντικείμενο της ενασχόλησής μου. Δημι-ουργικά σημαίνει εργάζομαι για τον δήμο. Οι αρχαίοι τεχνίτες μέχρι και τον μεσαίωνα ονομάζονταν δημ-ιουργοί ακριβώς γι αυτόν το λόγο. Μόνο μετά την Αναγέννηση η δημιουργία μετετράπη σε προσωπική «έκφραση». Αυτή η προσωπική έκφραση στερεί τη δυνατότητα διαλόγου επι του αντικειμένου. Αναζητώ αυτήν ακριβώς τη δυνατότητα διαλόγου για κάτι και με κάποιους «πέραν εμού». Θέλω να συζητήσω με τους συναδέλφους μου, τους άλλους δημιουργούς, αλλά και με την κοινωνία γενικότερα. Αυτό είναι το νόημα της φράσης που πρότεινα να μπει στο σαμανιφέστο.
  Καθώς οι συνθήκες μας περιορίζουν, συνειδητά πρόσθεσα την «επιθυμία». Δεν καταφέρνουμε όλοι να ασκούμε δημιουργικά την αρχιτεκτονική. Αν η φράση έλεγε οτι το δίκτυο συνίσταται απο «αρχιτέκτονες που βιοπορίζονται ασκώντας δημιουργικά την αρχιτεκτονική» θα κοιτάγαμε να τους βρούμε με το κυάλι... ασε που ακούγεται λίγο ελιτίστικο. Αυτή η επιθυμία, όμως είναι πολύ ασαφής λέξη. Βάζει στο ίδιο τσουβάλι αυτόν που απλά επιθυμεί και αυτόν που προσπαθεί να κάνει την επιθυμία του πράξη. Η λέξη επι-θυμία εμπεριέχει μέσα της ένα πάθος. Είναι το ίδιο δυνατή με την επιδίωξη. Ίσως όμως η τελευταία να ορίζει καλύτερα αυτά που θέλω να πω.
Με βάση τα παραπάνω θα επαναδιατύπωνα τη φράση ως εξής:
  «Το δίκτυο συνίσταται απο αρχιτέκτονες που βιοπορίζονται επιδιώκοντας να ασκούν δημι-ουργικά την αρχιτεκτονική».
  Οι παύλες που χωρίζουν τα συστατικά της λέξης «δημιουργικά», μπαίνουν για να δώσουν έμφαση στην πρωτογενή της σημασία. Θα ήθελα να συζητήσουμε στην επόμενη συνάντηση αυτήν την αλλαγή και να την υιοθετήσουμε.

Πλουσιότερο και ευρύτερο περιεχόμενο

  Η θεματολογία του δικτύου, εκ παραδρομης, έχει περιοριστεί σε ένα στεγνό συνδικαλιστικό λόγο. Τονίζω το εκ παραδρομής διότι η θεματολογία του είχε αποφασιστεί διαφορετικά σε μια απο τις πρώτες συναντήσεις και ήταν αρκετά ευρύτερη, όμως από λάθος μπήκαν αυτές τελικά οι κατηγορίες. Τα περισσότερα ζητήματα που εγώ βρίσκω ενδιαφέροντα έχουν καταλήξει να βρίσκονται στα Γενικά (Χαβαλέ ολέ). Ανεξάρτητα από την τελική κατηγοριοποίηση θα ήθελα να αποκτήσουν αυτόνομη ενότητα τα «Δημόσια Ζητήματα» και τα «Κείμενα». Δηλαδή ζητήματα που άπτονται του δημόσιου βίου και χώρου ή και γενικότερα κείμενα για την αρχιτεκτονική που όμως οφείλουμε να τους δώσουμε μια πιο περίοπτη θέση, και όχι να χάνονται μέσα στο φόρουμ.
  Ανεξάρτητα από την ιστοσελίδα, καλώ όλους τους συναδέλφους και φίλους να θέσουν τα ζητήματα που απασχολούν τον καθένα μας προς συζήτηση. Είναι κρίμα να φτωχαίνουμε τις συζητήσεις μας. Θα συμμετείχα ευχαρίστως σε θεματικές κουβέντες, παρουσιάσεις ή βόλτες. Το γνωρίζω πως αυτό απαιτεί κόπο και είναι δύσκολο, όμως το έχουμε ανάγκη.

Δημόσια Παρουσία/έκφραση

  Μια πρώτη κίνηση έγινε με την παρουσία αρκετών από εμάς στην προσυνεδριακή ημερίδα του ΣΑΔΑΣ. Καλό είναι να συμβαίνει πιο συχνά αυτό.
  Θέτω επίσης για πρώτη φορά, αν και έχει συζητηθεί κατ ιδίαν, το ζήτημα της ανάγκης ίδρυσης ενός περιοδικού που να δημοσιοποιεί με μεγαλύτερη σοβαρότητα τα θέματα που μας αφορούν. Εχω συγκεκριμένες απόψεις γι αυτό και θα ήθελα να τις συζητήσω με όποιον ενδιαφέρεται.

Ιστοσελίδα

Θα ήθελα να κάνω κάποια ακόμα σχόλια για την ιστοσελίδα καθεαυτή αλλά το κείμενο γίνεται ήδη μεγάλο. Επιφυλάσσομαι να τις κάνω προφορικά ή σε άλλο κείμενο.

Περιμένω με ανυπομονησία να ιδωθούμε το Σάββατο

ΥΓ. Επίσης, όσοι διαθέτουμε παιδιά, θα μπορούσαμε να βρούμε έναν τρόπο να τα φροντίζουμε εκ περιτροπής, ωστε να μπορούμε να συμμετέχουμε στις συναντήσεις

« Τελευταία τροποποίηση: 22 Απρίλιος 2010, 15:55:12 από Ηλίας Παπαγεωργίου » Καταγράφηκε

ΑΜΤ 96029
mkaklidaki
Επισκέπτης
« Απάντηση #1 στις: 29 Απρίλιος 2010, 18:13:29 »
ΑπάντησηΑπάντηση

Τελικα συμφωνούμε σε γενικές γραμμές.

Παντως εγώ δεν συμφωνώ με το : «πιο εύκολο είναι να περάσει κάμηλος μέσα
από κεφάλι βελόνας, παρά πλούσιος να κερδίσει τη βασιλεία των ουρανών»

 Σαρκασμός Σαρκασμός Σαρκασμός Σαρκασμός

δε με ενοχλεί αν κάποιος ασχολείται με την αρχιτεκτονική από χόμπυ, επειδή είναι πλούσιος. Η επειδή έχει άλλη δραστηριότητα.

Εντάξει, όλοι αγαπάμε αυτό που κάνουμε, και αυτό που είμαστε. Δεν είναι ανάγκη να βάζουμε κουτάκια,
να αφήνουμε απ΄εξω ή να βάζουμε μέσα. Τώρα είμαστε εμείς μέσα στο δίκτυο, χθες άλλοι και αύριο ποιος ξέρει.
Και ο μπαμπάς του αντώνη του είπε ότι δε μπορεί να τον συντηρεί και έδωσε ο πελάτης το φακελάκι,
κάποιου ο μπαμπάς δεν μπορούσε να τον συντηρεί και έμεινε να κάνει μελέτες εφαρμογής και να σχεδιάζει
πλακάκια τουαλέτας και βίδες ξύλινων επενδύσεων σε δημόσια έργα, και άλλος άλλος έγινε υπάλληλος
στην πολεοδομία, η καθηγητής λυκείου..

Είναι άλλοι που ασχολούνται θεωρητικά, και γραφουν βιβλία, άλλοι που χτίζουν, άλλοι που σχεδιάζουν,
και άλλοι που φτιάχνουν παγκάκια στην πλατεία με τα φρικιά.
Εγώ πιστεύω όποιος θέλει και έχει κάτι να πει, η χρειάζεται κάτι να ακούσει, να μπορεί να συμμετέχει.PS Πολύ ωραίο το σαιτ απεξω αν και μεσα είναι το ίδιο πάλι  Μεγάλο χαμόγελο Μεγάλο χαμόγελο

Ποιος είπε να κάνουμε περιοδικό? Για περιοδικό είμαι μέσα ... άλλωστε είμαι ήδη δημοσιγράφος
και αρχισυντάκτρια στο περιδικό CAVE το πρωτο ελληνικό περιοδικό του Second Life! Πάντως περιοδικό
μπορούμε να κάνουμε και online, ώστε να μην έχουμε έξοδα εκτύπωσης. Φυσικά άλλη είναι η χαρά του εκτυπωμένου.
Απλά το λέω για να ξέρουμε όλοι ότι δεν υπάρχει στην ουσία εμπόδιο κανένα, εκτός από τον χρόνο και τη θέληση


Αυτά
φιλακια Βιλυ
 Γλώσσα
« Τελευταία τροποποίηση: 29 Απρίλιος 2010, 18:39:03 από Villy kaklidaki » Καταγράφηκε
Σελίδες: [1]   Πάνω
  Εκτύπωση  
 
Μεταπήδηση σε:  

Powered by MySQL Powered by PHP Powered by SMF 1.1.13 | SMF © 2006-2008, Simple Machines LLC Έγκυρη XHTML 1.0! Έγκυρα CSS!