Archnet
28 Οκτώβριος 2020, 21:59:31 *
Καλώς ορίσατε, Επισκέπτης. Παρακαλούμε συνδεθείτε ή εγγραφείτε.

Σύνδεση με όνομα, κωδικό και διάρκεια σύνδεσης
Νέα: SMF - Just Installed!
 
   Αρχική   Βοήθεια Αναζήτηση Ημερολόγιο Σύνδεση Εγγραφή  
Σελίδες: [1]   Κάτω
  Εκτύπωση  
Αποστολέας Θέμα: Ομάδα Εργασίας για το Σωματείο  (Αναγνώστηκε 6899 φορές)
Ανδρέας Μαριάτος
Moderator
Sr. Member
*****
Αποσυνδεδεμένος Αποσυνδεδεμένος

Μηνύματα: 142« στις: 12 Απρίλιος 2011, 18:20:55 »
ΑπάντησηΑπάντηση

Παρακάτω είναι μια πρώτη απόπειρα να ορίσουμε τους σκοπούς του Σωματείου στο καταστατικό.
Τη θέτω σε διαβούλευση (πρωτίστως μεταξύ της ομάδας εργασίας).


Οι σκοποί του σωματείου είναι :
1)   Να συνενώσει όλους τους αρχιτέκτονες ελεύθερους επαγγελματίες με δεσμούς συναδελφικότητας και αλληλεγγύης, θεωρώντας ότι οι φορείς (ΣΑΔΑΣ,  ΤΕΕ) που συμπεριλαμβάνουν μη αυταπασχολούμενους αρχιτέκτονες (δημόσιους υπαλλήλους, μισθωτούς, ΔΕΠ, κλπ,) αδυνατούν από τη σύστασή τους να ανταποκριθούν στις απαιτήσεις των επαγγελματικών διεκδικήσεων και των επιστημονικών θέσεων των αρχιτεκτόνων που επιθυμούν να βιοπορίζονται ασκώντας δημιουργικά την αρχιτεκτονική.
2)   Να υπερασπιστεί τα οικονομικά, επαγγελματικά, κοινωνικά, φυσικά κ.α. δικαιώματα των συναδέλφων αρχιτεκτόνων ελεύθερων επαγγελματιών και ιδίως να εργάζεται ενάντια στον αποκλεισμό τους από τα πεδία εργασίας στα οποία δικαιωματικά ανήκουν και να ελέγχει τον αθέμιτο ανταγωνισμό.
3)   Να εξασφαλίσει την αξιοπρέπεια στην εργασία των αρχιτεκτόνων.
4)   Να αποτελεί το φορέα αλληλεγγύης στις περιπτώσεις επαγγελματικών ατυχημάτων, ασθενείας, ανεργίας και όπου ζητείται νομική κάλυψη, αλληλοβοήθεια, συλλογική δράση και θεσμική παρέμβαση για την αποφυγή ή επανόρθωση αδικιών σε βάρος του προσώπου και της ιδιότητας του αυταπασχολούμενου αρχιτέκτονα.
5)   Να εκπροσωπεί τα μέλη του στις συλλογικές διεκδικήσεις, στο δημόσιο και θεσμικό διάλογο.
6)   Να συντονίζει τη δράση του με άλλα σωματεία στο χώρο, όπως το Σωματείο Μισθωτών Τεχνικών, καθώς και να συμπαραστέκεται σε σωματεία άλλων κλάδων και άλλων χώρων.
7)   Να αγωνίζεται ενάντια στην εμπορευματοποίηση της δόμησης και να προασπίζει με κάθε τρόπο τον αντικαταναλωτικό ανθρωπιστικό χαρακτήρα της αρχιτεκτονικής ως παραγόμενης από την ελεύθερη προσωπική σχέση αρχιτέκτονα-εργοδότη.
8 )   Να προτάσσει την προστασία του τοπίου και της κληρονομιάς, τη διαφύλαξη της κοινωνικής απεύθυνσης, της ποιοτικής εκτέλεσης και του δημόσιου χαρακτήρα των δημοσίων έργων ως κοινωνική απαίτηση και προϋπόθεση για τη διατήρηση του κύρους και του κοινωνικού ρόλου της αρχιτεκτονικής.
9)   Να αγωνίζεται ενάντια στην αλλοτροίωση, την εξειδίκευση, τον κατακερματισμό σε ειδικότητες κατά την άσκηση της αρχιτεκτονικής και να προασπίζει με κάθε τρόπο τον ενιαίο χαρακτήρα του αντικειμένου της με μοναδική πιστοποίηση το πτυχίο το οποίο και παρέχει όλα τα επαγγελματικά δικαιώματα.
10)   Να μεριμνά για την τήρηση των διεθνών συμβάσεων και της νομοθεσίας, διατηρώντας κριτική στάση απέναντί τους καθώς και το δικαίωμα έκφρασης της αντίθεσης του κλάδου όταν αυτές κρίνεται οτι παρεκκλίνουν από τον επιστημονικό λόγο.
11)   Να προωθεί το διάλογο γύρω από την αρχιτεκτονική με δεδομένη την εκπαιδευτική για τους πολίτες αξία του κτισμένου έργου.

Καταγράφηκε
Ανδρέας Μαριάτος
Moderator
Sr. Member
*****
Αποσυνδεδεμένος Αποσυνδεδεμένος

Μηνύματα: 142« Απάντηση #1 στις: 17 Απρίλιος 2011, 11:09:43 »
ΑπάντησηΑπάντηση

Τρελλές ιδέες Νο 2.

Όργανα
Η Διαρκής Γενική Συνέλευση (ΔΓΣ) των μελών του συλλόγου είναι το ανώτερο όργανο του συλλόγου.
Η Δ.Γ.Σ. μπορεί να συζητά και να αποφασίζει για κάθε τι που αφορά το Σύλλογο, χωρίς κανένα περιορισμό. Τη ΔΓΣ συντονίζει προεδρείο αποτελούμενο από το ΔΣ και τα μέλη που εισήγαγαν το κάθε θέμα. 
Για την άρση του αποκλεισμού των απομακρυσμένων μελών, για την ενίσχυση της συμμετοχής, για τη μέγιστη δυνατή διαφάνεια και αμεσότητα στη λήψη κοινών αποφάσεων, η ΔΓΣ  είναι διαρκής, λήγει μόνο με τη διάλυση του Σωματείου και διενεργείται ψηφιακά χωρίς απαίτηση φυσικής παρουσίας των μελών.
Τα ψηφίσματα και οι αποφάσεις επί συγκεκριμένων θεμάτων λαμβάνονται με απόλυτη πλειοψηφία των συμμετεχόντων μελών.  Τα θέματα διακρίνονται σε τακτικά και έκτακτα.
Τακτικά θέματα είναι η ανά 2 έτη ανάδειξη του Δ.Σ., η ετήσια έγκριση του απολογισμού διαχείρισης, κ.α.. Στις συζητήσεις Τακτικών Θεμάτων γίνεται απολογισμός και χαράζεται το πρόγραμμα δράσης του σωματείου. Εκεί ελέγχονται και όλα τα όργανα του Σωματείου (Δ.Σ., Θεματικοί Εκπρόσωποι), αν υλοποίησαν τις αποφάσεις της ΔΓΣ.
Έκτακτα Θέματα εισάγονται οποτεδήποτε με αίτημα που αναρτάται στην ιστοσελίδα και περιλαμβάνει παρουσίαση ή και πρόταση επί αυτών.
Δεν τίθεται θέμα απαρτίας της ΔΓΣ καθώς σε αυτήν θεωρούνται οτι διαρκώς συμμετέχουν από την εγγραφή τους όλα τα ταμειακώς εντάξει μέλη του Σωματείου, αλλά οι αποφάσεις της θεωρούνται έγκυρες εάν στην ηλεκτρονική ψηφοφορία συμμετέχουν άνω των 50 ταμειακώς εντάξει μέλη του σωματείου.
Τη ΔΓΣ συντονίζει το ΔΣ του σωματείου. Για τα Έκτακτα Θέματα, ρόλο συντονιστή μπορούν να έχουν και τα μέλη που τα εισηγούνται.
Οι αποφάσεις των Γενικών Συνελεύσεων λαμβάνονται με ανοιχτή/μυστική ψηφοφορία.
Για θέματα αρχαιρεσιών, εμπιστοσύνης στο Διοικητικό Συμβούλιο, έγκρισης λογοδοσίας, προσωπικών γενικώς και απεργίας η ψηφοφορία πρέπει να είναι μυστική.

Θεματικοί Εκπρόσωποι (Θ.Ε.)
Η ΔΓΣ μπορεί να ορίσει Θεματικούς Εκπροσώπους του Σωματείου, με αρμοδιότητα εκπροσώπησης του σωματείου σε οποιαδήποτε δικαστική, νομική ή άλλη αρχή και υπογραφής εξερχομένων εγγράφων που αφορούν υλοποίηση αποφάσεων της ΔΓΣ για συγκεκριμένο θέμα. Τα εξερχόμενα έγγραφα αναρτώνται υποχρεωτικά σε ορισμένη περιοχή της ιστοσελίδας ταυτόχρονα με την αποστολή τους.

Το ΔΣ
Εκλέγεται κάθε 2 χρόνια και καθήκον του είναι να συντονίζει την εύρυθμη λειτουργία της γραμματείας του Σωματείου και την υλοποίηση των αποφάσεων της ΔΓΣ την οποία και συντονίζει.
Το Διοικητικό Συμβούλιο του σωματείου είναι 3μελές και η θητεία του είναι 2ετής. Αποτελείται από Πρόεδρο, Αντιπρόεδρο, Γραμματέα. Ο Πρόεδρος του Δ.Σ. εκπροσωπεί το σωματείο και υπογράφει μαζί με το γραμματέα κάθε εξερχόμενο έγγραφο που αφορά θέμα για το οποίο δεν έχει δοθεί συγκεκριμένη εξουσιοδότηση σε Θ.Ε. απο τη ΔΓΣ. Τα εξερχόμενα έγγραφα αναρτώνται υποχρεωτικά σε ορισμένη περιοχή της ιστοσελίδας ταυτόχρονα με την αποστολή τους.Τον Πρόεδρο ή τον γραμματέα αναπληρώνει ο Αντιπρόεδρος, σε περίπτωση απουσίας ή κωλύματος.

Επιτροπές
Η ΔΓΣ μπορεί να εκλέξει και μία σειρά Επιτροπές για την επίτευξη των σκοπών  και την καλύτερη λειτουργία του Σωματείου. Τέτοιες είναι: Συντακτικές Επιτροπές Εκδόσεων, Μόνιμες Ανοικτές Επιστημονικές Επιτροπές καθώς και η Ελεγκτική Επιτροπή.
Η τελευταία ορίζεται από τη ΔΓΣ πριν την ετήσια έγκριση του απολογισμού διαχείρισης και ελέγχει την οικονομική διαχείριση του σωματείου. Επιβλέπει αν αυτή είναι σύμφωνη με το καταστατικό και τις αποφάσεις της ΔΓΣ. Δικαιούται να εξετάζει το βιβλίο Εσόδων-Εξόδων και να ζητά την επίδειξη του περιεχομένου του ταμείου. Συντάσσει έκθεση για την ετήσια έγκριση του απολογισμού οικονομική διαχείρηση και την υποβάλλει ως τακτικό θέμα στην ΔΓΣ.


Γραμματειακή Υποστήριξη

Η Γραμματεία έχει την ευθύνη:

Υποστήριξης, συντήρησης και ανανέωσης της ιστοσελίδας του Σωματείου, μέσω της οποίας γίνονται όλες οι διαδικασίες εγγραφής, παύσης, διαγραφής στο μητρώο μελών

Τήρησης του βιβλίου εσόδων-εξόδων (ταμείο), των μπλοκ των διπλότυπων αποδείξεων είσπραξης με τις οποίες γίνεται η είσπραξη των μηνιαίων συνδρομών και των λοιπών εισφορών, των μπλοκ των διπλότυπων αποδείξεων πληρωμής με τις οποίες γίνεται η οποιαδήποτε πληρωμή και του βιβλίου περιουσίας όπου καταγράφονται όλα τα κινητά και ακίνητα περιουσιακά στοιχεία του Σωματείου.

Να φροντίζει για την καλή λειτουργία των γραφείων του Σωματείου και όλες τις πράξεις αλληλογραφίας, ενημέρωσης των μελών και αρχειοθέτησης πρακτικών αποφάσεων.
Καταγράφηκε
Γιώργος Μπέης
Newbie
*
Αποσυνδεδεμένος Αποσυνδεδεμένος

Μηνύματα: 1


« Απάντηση #2 στις: 03 Μάιος 2011, 20:44:57 »
ΑπάντησηΑπάντηση

 Έχοντας συμμετάσχει σε μια μόνο συνάντηση (την χθεσινή) και με αρκετά ερωτηματικά ακόμα, ουσιαστικά προσπαθώ να συντονιστώ. Επέλεξα αυτή την ομάδα εργασίας και μετα απο πρόταση του Ηλία να γράψω κάτι έστω για δοκιμή θέλω να συμπληρώσω τα παρακάτω.
για το σημείο 1. αφού αναφερόμαστε στις αδυναμίες των ΣΑΔΑΣ-ΤΕΕ πρέπει να αναφερθούμε και στην αδυναμία προστασίας των μελών τους και διασφάλισης των δικαιωμάτων τους(των αυταπασχολούμενων). Δηλαδή να γίνει σαφής αναφορά στην διαφθορά με την οποία έρχονται αντιμέτωποι.(Δουλεύοντας και σε μικρή πόλη, βλέπω το 30-60 % των αδειών να βγαίνει μέσα από τη πολεοδομία και αυτό απασχολεί κυρίως ενα μικρό αρχιτεκτονικό γραφείο). Έτσι ακολουθεί το 2. με λογική κάλυψης του κενού αυτού.
το 3. και το 5. να κατέβουν πιο χαμηλά ή να κολλήσουν σε κάποιο άλλο. π.χ. το 5 πάει καλα τσόντα στο 1.
για το 8. λυπάμαι που το λέω αλλα δυστυχώς πιστεύω πως δεν πρέπει να μιλαμε για "διατήρηση" αλλά για "επαναφορά του κύρους της αρχιτεκτονικής". Επίσης στα πλαίσια του "κοινωνικού χαρακτήρα της αρχιτεκτονικής" (που κατά την γνώμη μου είναι και το σημείο που πονάει πιο πολύ η αρχιτεκτονική στην χώρα και διεθνώς) θα μπορούσαμε να προσθέσουμε και άλλα εκτός από "την προστασία του τοπίου και της κληρονομιάς, τη διαφύλαξη της κοινωνικής απεύθυνσης, της ποιοτικής εκτέλεσης και του δημόσιου χαρακτήρα των δημοσίων έργων" που είναι λίγο περιοριστικά.
Τώρα για τα διαδικαστικά με βρίσκεις σύμφωνο, έχω μόνο δυο ερωτήσεις. Δεν είναι σαφές πόσο θα διαρκεί μια ηλεκτρονική ψηφοφορία. Πότε θα θεωρείται οτι μπορεί να γίνει καταμέτρηση ψήφων. Και δεύτερο, σε περίπτωση επείγουσας ανάγκης εκπροσώπησης με ποιον τρόπο η ΔΓΣ μπορεί να ορίσει Θεματικούς Εκπροσώπους του Σωματείου.
Καταγράφηκε
Σελίδες: [1]   Πάνω
  Εκτύπωση  
 
Μεταπήδηση σε:  

Powered by MySQL Powered by PHP Powered by SMF 1.1.13 | SMF © 2006-2008, Simple Machines LLC Έγκυρη XHTML 1.0! Έγκυρα CSS!