Archnet
05 Ιούνιος 2020, 12:06:58 *
Καλώς ορίσατε, Επισκέπτης. Παρακαλούμε συνδεθείτε ή εγγραφείτε.

Σύνδεση με όνομα, κωδικό και διάρκεια σύνδεσης
Νέα: SMF - Just Installed!
 
   Αρχική   Βοήθεια Αναζήτηση Ημερολόγιο Σύνδεση Εγγραφή  
Σελίδες: [1]   Κάτω
  Εκτύπωση  
Αποστολέας Θέμα: Επιστολή στον ΣΑΔΑΣ για το 11ο Πανελλήνιο Αρχιτεκτονικό Συνέδριο  (Αναγνώστηκε 3306 φορές)
Ηλίας Παπαγεωργίου
Global Moderator
Hero Member
*****
Αποσυνδεδεμένος Αποσυνδεδεμένος

Μηνύματα: 301


hlipap@teemail.gr


WWW
« στις: 19 Δεκέμβριος 2010, 15:01:03 »
ΑπάντησηΑπάντηση

20 Οκτωβρίου 2010
Προς ΣΑΔΑΣ-ΠΕΑ , Βρυσακίου 15 Μοναστηράκι    (Αρ. Πρωτοκόλλου 41535 20/10/10)
Θέμα: 11Ο ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΩΝ

   Και ιδού έρχεται το πολυαναμενόμενο Πανελλήνιο Συνέδριο Αρχιτεκτόνων με θέμα το επάγγελμα να δώσει λύσεις........
 Ίσως το παρακάτω κείμενο να αποστέλλεται σε μια χρονική στιγμή που πολλά από τα οργανωτικά ζητήματα του συνεδρίου να έχουν σχηματοποιηθεί. Έστω και καθυστερημένα, όμως, και ελπίζοντας να υπάρχουν ακόμα δυνατότητες τροποποιήσεων θα θέλαμε να εκφράσουμε  κάποιες σοβαρές επιφυλάξεις  για τη θεματική οργάνωση του συνεδρίου για τους εξής λόγους:
Η θεματολογία του συνεδρίου είναι τόσο εκτεταμένη που γίνεται αποπροσανατολιστική. Σε 6 θεματικές ενότητες για το «επάγγελμα αρχιτέκτων» με το ζόρι οι 2 είναι με σαφήνεια εντός θέματος και σε αντιστοίχιση με τα επαγγελματικά μας προβλήματα και αγωνίες. Μοιάζει να κυριαρχεί ένα μείγμα θεμάτων τα οποία σχετίζονται με το “επάγγελμα αρχιτέκτων” πολύ γενικά. Για παράδειγμα το θέμα- μαϊντανός: «Το περιβαλλοντικό ζήτημα». Θέματα must και γενικόλογα, όπως «τεχνολογικές εξελίξεις». Ή το θέμα «Η Ελλάδα και η Αρχιτεκτονική σήμερα» πόσες ερμηνείες θα μπορούσε να έχει; Επιτέλους, υποτίθεται ότι είναι συνέδριο επιστημόνων, όχι δημοσίευση σε περιοδικό ποικίλης ύλης. Ολόκληρη η θεματική ενότητα 5 είναι- κατά την άποψή μας- εκτός θέματος (εκτός ίσως από το ζήτημα της νομοθεσίας όσο άπτεται του επαγγέλματος που θα έπρεπε να είναι σε άλλη θεματική ενότητα -άλλο πολιτική, άλλο νομοθεσία.). Ακόμα κι αυτή η έρμη η Αρχιτεκτονική Εκπαίδευση υπάρχει στο πρόγραμμα αποστασιοποιημένη από  κρίσιμες αγωνίες των διδασκομένων και το βιοπορισμό των αποφοίτων.
Υπάρχουν θέματα τα οποία, καθώς πιθανόν να μην προλάβουν να συζητηθούν αλλά μόνο να παρουσιαστούν, θα παραμείνουν μετέωρα αφήνοντας τον κλάδο χωρίς τη δυνατότητα διεξοδικής κριτικής ανάλυσης και εξαγωγής συμπερασμάτων απέναντι σε φλέγοντα ζητήματα για τα οποία ουδέποτε υπήρξε συμφωνία ακόμα και για τη συζήτησή τους. Αντίθετα η αιφνίδια και φαινομενικά ουδέτερη εμφάνισή τους σε αυτό το συνέδριο περισσότερο τα νομιμοποιεί έμμεσα παρά προκαλεί την κριτική τους. Χαρακτηριστικά: Πρακτική επαγγελματική εξάσκηση, Συνεχιζόμενη εκπαίδευση (προτάσεις στις οποίες ακόμα και οι φοιτητικοί σύλλογοι έχουν αντιδράσει από χρόνια). Ή, η σκόπιμη χρήση της φαινομενικά αθώας λέξης «συνέργεια» που μας οδήγησε στον ΚΕΝΑΚ, το νέο ενεργειακό κανονισμό που περιορίζει τη δυνατότητα να εισαχθούν στο σχεδιασμό οι πλέον βιοκλιματικές παράμετροι. Ας μην ξεχνάμε άλλωστε ότι αρχι-τέκτονας με απλά λόγια σημαίνει πρωτο-μάστορας.
Ανάμεσα σε άλλα ενοχλούν οι φωτογραφικές προσκλήσεις σε άτομα άσχετα με το θέμα του συνεδρίου, απλά για να είναι εκεί και να μη λείπουν οι celebrities (πχ.: «Νησιωτική πολιτική. Το Αιγαίο χώρος ανάπτυξης υπερτοπικής σημασίας». Τι κάνει νιάου νιάου στα κεραμίδια;)
   Εν ολίγοις, ως  αρχιτέκτονες που η λειτουργία των μικρών γραφείων μας βρίσκεται καθημερινά αντιμέτωπη με σοβαρά προβλήματα του κλάδου και με  καθημερινή αγωνία για την πανταχόθεν βαλλόμενη αρχιτεκτονική, δεν θα θέλαμε να καταλήξει το Συνέδριο του ίδιου του συλλόγου μας στον υποβιβασμό της επιστημονικής και επαγγελματικής μας υπόστασης. Αναρωτιόμαστε με ποια κριτήρια καταρτίστηκε το πρόγραμμα; Πως θα γίνουν επιλογές στις υποβληθείσες εισηγήσεις; Πόσοι αρχιτέκτονες, που καθημερινά βιώνουν τον παραλογισμό της άσκησης του επαγγέλματος, θα έχουν λόγο στο συνέδριο που υποτίθεται ότι γίνεται για αυτούς; (Υποθέτουμε ότι εάν ζητήσουν να χαιρετήσουν εκπρόσωποι του ΥΠΕΚΑ ή του ΥΠΠΟ –ξέρετε, αυτών των υπουργείων που ασκούν αρχιτεκτονική μέσω αρχαιολόγων, δικηγόρων και πολιτικών μηχανικών- θα τους δοθεί αμέσως βήμα.)

   Καταλαβαίνουμε πως η χρονική συγκυρία είναι πιεσμένη. Ίσως είναι δύσκολο να αναδιαρθρωθεί ριζικά το πρόγραμμα του συνεδρίου. Δεν μπορούμε όμως να μη σχολιάσουμε την τραγική απουσία ζητημάτων όπως: νομική κάλυψη σε περίπτωση ατυχήματος, θεσμική οργάνωση αλληλεγγύης, η αμοιβή του αρχιτέκτονα, ανεργία, νέοι αρχιτέκτονες, συνδικαλιστική δράση και οργάνωση, ανύπαρκτες παροχές σε ζητήματα υγείας, δυσβάσταχτες εισφορές και αποκλεισμός από το δικαίωμα στην εργασία (και όχι γενικά.... «ασφαλιστικά θέματα»), αυτοκριτική  του (και επαγγελματικού υποτίθεται...) ΣΑΔΑΣ, κλπ.. Τολμούμε λοιπόν να οραματιστούμε ένα λίγο διαφορετικό πρόγραμμα που να εκφράζει τις ανάγκες μας και να σέβεται τον τίτλο του συνεδρίου. Διατηρώντας τις υπάρχουσες, θα μπορούσαν να προστεθούν κάποιες σημαντικές ενότητες στο πρόγραμμα. Αν αυτό δεν είναι εφικτό, θεωρούμε αναγκαίο τουλάχιστον στο τελικό πρόγραμμα του συνεδρίου να υπάρχει μια σαφής οικονομία χρόνου, περιορίζοντας χρονικά τα θέματα που σε αυτή τη χρονική στιγμή έχουν δευτερεύουσα σημασία και δίνοντας χρόνο τόσο για την ανάπτυξη των πραγματικά ουσιαστικών ζητημάτων του επαγγέλματος  όσο και για την ανάπτυξη διαλόγου, κριτικής και ζυμώσεων.
Ένα συνέδριο το οποίο φιλοδοξεί να καταπιαστεί με τα θεμελιώδη επαγγελματικά ζητήματα των αρχιτεκτόνων οφείλει, προκειμένου να αποφύγει τον κίνδυνο να εκφυλιστεί σε μια άγονη διαδικασία ή ακόμα χειρότερα σε μια ανούσια κοσμική εκδήλωση, να εμπεριέχει κυρίαρχα στη δομή του το στοιχείο του διαλόγου. Για παράδειγμα  οι εισηγήσεις θα μπορούσαν να αναρτώνται μήνες νωρίτερα στο διαδίκτυο, για να παράγουν σκέψη, προβληματισμό, αντίδραση, ζύμωση και κατά τη διάρκεια του συνεδρίου να γίνονται κυρίως στρογγυλά τραπέζια πάνω σε αυτές με συγκεκριμένο σκοπό να δοθούν λύσεις και να υιοθετηθεί πολιτική. Λαμπρό παράδειγμα προς αποφυγήν, το 10ο Πανελλήνιο συνέδριο, με το πλήθος των εισηγήσεων και ένα τεράστιο μηδέν σαν συμπέρασμα. Εκτός πλέον αν θεωρούμε συμπέρασμα το ότι αναπτύχθηκε προβληματική..........

Παρακάτω παραθέτουμε μια από τις διαφορετικές εκδοχές που θα μπορούσε να έχει το πρόγραμμα ώστε να γίνουν σαφείς οι επιφυλάξεις μας ως προς αυτό.Με τιμή

Αγγελής Γιώργος
Γιαλούρη Αλεξάνδρα
Ιωαννίδου Ευθαλία
Καρακάση Ελευθερία
Κατσαρού Βίκυ
Κυριακάκης Τάκης
Κυλικά Αλίκη
Μαριάτος Ανδρέας
Ματάτσης Θοδωρής
Μολλά Δροσιά
Μουσμούτη Λυδία
Οικονομόπουλος Αντρέας
Παπαγεωργίου Ηλίας
Σταμουλη Νατάσα
Τζαρτζάνης Νίκος
Τσέλιος Αντώνης
Τούρλας Παναγιώτης
Ψαλλίδα Γεωργία

Ζευκιλή Δόμνη
Φαλτσέτας Πέτρος
Ντόκου Σοφία
Φίλιππα Ελένη

Αλεβίζου Δήμητρα
Βερυκίου Ανθή
Βιτσαξή Πατρίς
Βότσης Μανώλης
Γαβαλά Κωνσταντίνα
Γανωτής Σταύρος
Γρηγοριάδης Γιάννης
Θωμαίδου Δήμητρα
Καμόντου Ελένη
Καραγιάννη Ζωή
Κορνεα Νταρια, Cornea Daria
Ντόβρος Βασίλης
Κοσμά Ανθή
Κουτσουμπός Λεωνίδας
Λώλου Κατερίνα
Μαύρου Χρυσοκόνα
Πετεινάκη Μαρία
Τσελιάγκου Ιωάννα
Τσιακάλου Μαρία
« Τελευταία τροποποίηση: 22 Δεκέμβριος 2010, 13:24:54 από Ηλίας Παπαγεωργίου » Καταγράφηκε

ΑΜΤ 96029
Σελίδες: [1]   Πάνω
  Εκτύπωση  
 
Μεταπήδηση σε:  

Powered by MySQL Powered by PHP Powered by SMF 1.1.13 | SMF © 2006-2008, Simple Machines LLC Έγκυρη XHTML 1.0! Έγκυρα CSS!