Archnet

ΚΑΤΑΣΚΕΥΗ => ΣΥΖΗΤΗΣΗ ΓΙΑ ΤΡΕΧΟΥΣΕΣ ΚΑΤΑΣΚΕΥΕΣ => : Γεωργία Νικολακοπούλου 31 October 2012, 23:47:06: Βυζαντινά κεραμίδια
: Γεωργία Νικολακοπούλου 31 October 2012, 23:47:06
Θα ήθελα να ρωτήσω εάν κάποιος ξέρει ( ή να με παραπέμψει σε κάποιον) για τις ποιότητες των βυζαντινών κεραμιδιών να μου προτείνει κάποια εταιρεία που να βγάζει κεραμίδι στο φυσικό του χρώμα-"παρδαλά" τα λένε-( χωρίς χρωστικές) και να έχει την απαιτούμενη αντοχή στις συνθήκες του περιβάλλοντος. Κάνοντας η ίδια μια έρευνα βρήκα στην μάντρα που παίρνω υλικά στην Αρεόπολη κεραμίδι 'Αργους που δε με ικανοποιεί χρωματικά το οποίο είναι πολύ ποιο βαρύ από τα κεραμίδια Χαλκίδας (κεραμοποιϊα Τζαβάρα) και τα Καλαμάτας (Αφοι Αναγνωσταρά) τα οποία είναι χρωματικά πολύ καλύτερα. Ο μάστορας που κατασκευάζει τη στέγη θεωρεί ότι είναι καλύτερο το βαρύ κεραμίδι, πιο αντοχής.
Αληθεύει αυτό; Σε κάθε περίπτωση αυτά θα γίνουν "κολυμπητά" , με λάσπη. Δεν είναι προτιμώτερο να είναι πιο ελαφριά η στέγη;
Δεν έχω ξαναχρησιμοποιήσει κεραμίδι οπότε κάθε συμβουλή ή εμπειρία καλοδεχούμενη


: Απ: Βυζαντινά κεραμίδια
: Μαρία Κασόλα 01 November 2012, 00:16:00
Γεωργία γειά!

Μου φαίνεται πως η Γιούλυ θα μπορούσε να σε παραπέμψει σε άλλο -καλό- μάστορα που θα σου απαντήσει εκ πείρας!!
Όπως και νά 'χει, τα βυζαντινά κεραμίδια συνήθως με λάσπη δεν μπαίνουν, και έτσι δεν κατασκεύαζαν στέγες σε κτίρια που ακόμα στέκουν?
Όσον αφορά στο θέμα του βάρους, εξαρτάται... τι είδους είναι οι φορείς, το κτίριο, επίσης η κεραμοσκεπή σε σχέση με το μπετόν ελαφριά δεν είναι (βαριά όμως σε σχέση με τη ..λαμαρίνα...)?
Ενδιαφέρον το ερώτημα όσον αφορά στα χρώματα, όντως έχουν διαφορές και από κατασκευαστή σε κατασκευαστή... παραλίγο να μπορούσα να σου απαντήσω εκ βαθύτερης πείρας, αλλά αυτό τώρα είναι πονεμένη ιστορία!
Δεν σε βοήθησα και πολύ ίσως αλλά είδα φως και μπήκα!!: Απ: Βυζαντινά κεραμίδια
: Γεωργία Νικολακοπούλου 01 November 2012, 10:59:37
τελικά η ερώτησή μου έχει να κάνει με το σωστό βάρος και πάχος του κεραμιδιού, με την πυκνότητά του και τη σύστασή του.Το χρώμα είναι κάτι που κανείς το βλέπει και επιλέγει. Τι γίνεται όμως όταν αυτό που ικανοποιεί το μάτι και έχει επιλεγεί για το Πολυτεχνείο, το Ζάππειο και άλλα έργα τέτοιου επιπέδου ο στεγάς μου το κρίνει ώς μειονεκτικό σε σχέση με αυτό πυο χρησιμοποιεί συνήθως που είναι ομολογουμένωςς πιο βαρύ και μεγαλύτερου πάχους;


: Απ: Βυζαντινά κεραμίδια
: Γιούλη Ψαλλίδα 02 November 2012, 20:39:15
Επειδή έγινε αναφορά σε μένα είπα να απαντήσω, αν και η σχέση μου με το θέμα είναι πιο επιφανειακή από αυτό. Μια στέγη έχω φτιάξει όλη και όλη στο χωριό και χρησιμοποίησα τα κλασσικά κεραμίδια (αν θυμάμαι καλά "Βαβουλιώτη" Χαλκίδας - θεωρούνται ποιοτικά όπως και τα τούβλα τους) χωρίς να το παραψάξω. Η κατασκευή ήταν ξύλινη και μπήκαν καρφωτά. Και ο συγκεκριμένος στεγάς καλός μάστορας είναι (φτιάχνει τα πάντα σε ξύλο - από παράθυρα μέχρι βάρκες), αλλά δεν ξέρω αν έχει ασχοληθεί σε τόσο βάθος και δεν είχαμε συζητήσει κάτι ιδιαίτερο για τα κεραμίδια.
Τώρα οι απόψεις για την κατασκευή είναι τόσο πολλές που όσους ρωτήσεις τόσες γνώμες θα έχεις... Όσον αφορά το βάρος, στατικά το μεγάλο (και ίσως υπερβολικό) βάρος δεν είναι απαραίτητα καλό και ήδη τα κεραμίδια είναι βαριά, αλλά αυτό όντως εξαρτάται από το τί υπάρχει από κάτω, π.χ. αν είναι υπάρχον πιο παλιό κτίριο, κ.λ.π. Σε τέτοιες περιπτώσεις ρωτάμε το στατικό μας για να είμαστε σίγουροι.
Τέλος το τί πιστεύει ένας μάστορας, όσο καλός και να είναι, έχει να κάνει και με την εμπειρία του, αλλά και με το χαρακτήρα του ακόμα. Άλλοι είναι πιο χαλαροί και άλλοι θέλουν βαριά και πολλά υλικά για να είναι σίγουροι, χωρίς να είναι απαραίτητα. Πάντα πρέπει να ζυγίζεις όλα τα δεδομένα και να βρίσκεις τη βέλτιστη λύση κι αυτό δεν είναι καθόλου εύκολο.


: Απ: Βυζαντινά κεραμίδια
: Ηλίας Παπαγεωργίου 04 November 2012, 20:40:07
Εχω χρησιμοποιήσει βυζαντινά μόνο μία φορά, οπότε η εμπειρία μου είναι κι εμένα μικρή.
Πιστεύω όμως πως το ζήτημα του βαρους δεν θα έπρεπε να σε απασχολεί. Σκέψου μόνο πως θα πάρουν απο κάτω τους άλλη τόση λάσπη όση το βάρος τους σχεδόν.
Αντίθετα η αντοχή τους είναι σημαντική. Αν όντως το βαρύ είναι και πιο γερό, που είναι πιθανόν να συμβαίνει, τότε είναι σημαντικό, διότι η στέγη πρέπει να μπορεί να πατιέται κατά καιρούς, να είναι ανθεκτική στον αέρα, στα κουνάβια, στο χιόνι και σε άλλους δυσμενείς παράγοντες.

Για το χρωμα κάνε ό,τι νομίζεις καλύτερο.


Sorry, the copyright must be in the template.
Please notify this forum's administrator that this site is missing the copyright message for SMF so they can rectify the situation. Display of copyright is a legal requirement. For more information on this please visit the Simple Machines website.